November 25, 2011

Realisation by 14





Assalamualaikum .
Hmm . I've just discovered the Secret of 14 !
yes , 14 . Hmm . Sebenarnya sekarang tengah boring 
so cari la article at Google ni and suddenly terjumpa secret of 14 !
haa .. bertuah la kirenye ni . :D

So mcm ni , ada pernah tahun ini 2011 , aku pergi ke tuisyen .
cikgu tuisyen tu pulak memang cikgu yang bagus tau :D
dia ajar memang best tapi ade suatu hari tu dia buat statement tentang
 WHY ? WHAT IS THIS ? TALENT? WHAT TYPE OF LIFE IS THIS?
DURING MY OLDEN DAYS , THERE IS NO THIS 
and there is no THAT !
and sekarang baru aku dapat and sedar about life nowadays ..
LOOK at your life ! Look at my life !what type of life are we living in !
what's your talent , what's my talent ?
ape kebolehan korang ? apa yang korang minat ?
korang nak kerja jadi apa ?!
#masih lagi ade yang terpinga-pinga tentang masa depan masing2 ! why ?
because "LOOK AT YOUR LIFE"
bangon pagi , study , pergi sekolah , balik sekolah , buat homework ,tuisyen
pergi Delta  , A1 , Era Tinta , Formula 1 , Formula 2 , 3 ,4 and so on..



Sedar tak ? yang bekerja pula , hari2 stress , hari2 nk buat yg terbaik..
its a 'rat race' out there .
maksodnye , korang kena berusaha setiap hari kalau x, akibatnya PECAT ! YOUR FIRED !
okey2 , now untuk budak2 14 tahun , everyday , every week , school , homework . 
korang pernah dengar x pepatah "EACH AND EVERYONE HAS THEIR OWN TALENT"
well , macam mana kalo korang nak tahu bakat/talent korang
kalau hidup korang suma macam ni?
something has to be done . tengok negara luar , tengok USA , diorg mana ade 
exam , diorang cuma ada project dan kalau project tu diorang lulus , maka diorang boleh naik gred .
ITU JE yang diorang buat n tengok hasilnye , 
Billionaires , Mc Donalds , KFC , Pzza Hut .
owner diorang mana ade yang pass ape2 exam tp tengoki hasilnye .
the creeator of genting highlands (nama nya aku da lupa).
korang ingat yang pengas genting higlands tu pandai ke kalau bahasa ibunda nye
sendiri pun xfaham  ?
think , fikir dua tiga kali tentang masa hadapan .
cuba fikir balik , apa bagus nye FUTURE kalau  cara 
kita membesar macam ni ? so please dont blame/comment
kenapa Budak zaman Sekarang banyak yang tak 
BERKUALITI ! 
 hmm ..

k ,la nampaknya sampai di sini sahajalah .
Post ini hanya sekadar SEDARAN ye ..
Copyright @ Afiq Ammar
Asslamualaikum :D


No comments:

Post a Comment