December 30, 2012

DINNER SAMBUTAN KEJAYAANKU :)


Lepas dah dapat Result, boleh dikatakan agak membanggakan .
Jadi seluruh anggota keluarga 
telah merancang untuk mengadakan Makan malam bersama
atau lebih simple, DINNER Dinner apa? "DINNER KEJAYAAN" .
 Lol, jangan gelakkan tajuk Dinner tuu. Penat aku pikir T.T 
Seluruh anggota keluarga bergerak ke Restoran yang dicadangkan 
sejurus sahaja selepas menunaikan Solat Maghrib :) TIADA ALASAN UNTUK TIDAK SOLAT .
Aku pun dah penat menaip, Jadi
Harini kita post gambar jelahh yee ? :3


Le Nephew with Le Twin


New born baby :) Nama dia OZIL :3


TROLL


From left, Afif, Shamil, Atok, Nani <3


Yang baju putihh tu GANGSTER -,- Lol , He's My Dad <3


Cycling's his HOBBY :)


Atokk tuu gangsterr weyy :P





Lol. Diorang tengah tengok YOUTUBE aku T.T . 
Kalau korang perasan muka dia, You're mind TROLLED






Sori lahh kalau Tak berapa cantik :( Maklumlah
Tengah bizi makan. Hua Hua . One more thing,
 I DON'T USUALLY USE EFFECTS ON MY PHOTOS
ONLY ON INSTAGRAM :)
Assalamualaikum :'D

December 24, 2012

7 Ciri Penghuni Syurga Firdaus :')


  • Khusyuk dalam menunaikan solat
Insan yang Mukmin mampu melaksanakan solat dengan khusyuk sesuai dengan keteguhan dan kemantapan iman dimilikinya. Pengertian khusyuk mencakupi seseorang itu memahami apa yang dibaca dan dilakukannya dalam solat.

Menurut Imam al-Ghazali, dalam khusyuk itu juga harus ada rasa takut kepada Allah. Sembahyang yang dikerjakan dengan khusyuk adalah syarat pertama untuk mewarisi syurga Firdaus.

  • Memelihara diri daripada perbuatan yang tiada berguna

Seseorang yang benar-benar mukmin tidak akan membiarkan masa berlalu dengan tidak melakukan perkara berfaedah.

  • Menunaikan zakat

Seorang Muslim sejati akan rela dengan ikhlas menunaikan kewajipan zakatnya tanpa wujud paksaan, lantaran sedar bahawa hartanya sudah memenuhi syarat untuk berzakat.
Selain itu, dia sedar bahawa pada harta miliknya itu ada hak orang lain yang harus diberikan, terutama hak fakir miskin. Hartanya yang sebenar hanyalah harta yang tinggal selepas dikeluarkan zakatnya.

  • Memelihara kehormatan

Orang mukmin berjaya akan menghindarkan diri daripada melakukan penyimpangan dalam hal seksual dan tidak mendekati zina. Dia tidak akan berlaku serong dan hanya menyalurkan keinginan syahwat (persetubuhan) melalui jalan halal dengan pasangan sah.

  • Melaksanakan amanah

Seseorang mukmin yang diberi kepercayaan akan menunaikannya dengan baik kerana kepercayaan itu adalah penghormatan paling berharga baginya.

  • Memenuhi janji

Islam mengajar bahawa setiap janji mesti ditunaikan kerana janji itu ibarat hutang. Lantaran itu ia perlu dibayar. Segala sesuatu yang dijanjikan perlu dipenuhi kerana yang demikian adalah ciri Mukmin berjaya.

  • Memelihara solat

Solat pada pandangan Mukmin sejati paling penting. Jadi, solat mereka cukup terpelihara, sehingga dapat dilaksanakan dengan begitu baik lagi sempurna. Waktu solat dijaga dengan baik seperti solat pada awal waktu. Begitu juga dengan rukun dan pelbagai syarat lainnya yang mana semuanya itu sangat diberi perhatian.

"Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmah kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya Tuhanmu Dialah jua yang lebih mengetahui jalan orang yang sesat dari jalan-Nya, dan Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang yang mendapat hidayah petunjuk." (Surah an-Nahl: ayat 125)



INSYAALLAH , Sama-sama kita Sebarkan Dakwah :')
ASSALAMUALAIKUM


REFORMAT !!

TIDAAAAAKKKKKKK !!!!!!!!
Itulahh kebodohan yang jelas terpancar di wajah aku . Yee aku mengaku laptop aku ni memang hang sikit. Ok bukan sikit tapi BANYAK . Haha , pernah sekali tu aku nak cuci laptop, jadi entah macam mana aku bawa laptop ke SINKI and then basuh macam itu ajelahh . Hahaha ! Mana tak rosaknya -..-


Jadi aku tengok laptop ni macam dahh cacat jee. Final solution , bawa pergi ke kedai REFORMAT . Lepas 2 Hari aku duduk di rumah tanpa lappy, akhirnya dapat jugaa :) YAYY !! Punyalah gembira aku pun Tekan butang ON tuu. So far so good.. Takda hangg.. sikit jee lagi.. sikiiittt jee lagiii... YESS ! Laptop tak hang dahh ! Haha :') After that . Something stupid is on the screen. Di screen desktop aku cuma ada MY DOCUMENTS, COMPUTER, RECYCLE BIN & GOOGLE CHROME . 

TIDAAAAAAKKKKKK !!!!!!!!
Punyalah happy REFORMAT lappy sampaikan terlupa nak save semua documents kat STORAGE !! >.< !! Habis hilang semua gambar-gambar aku ! Yang paling rugi , PHOTOSHOP CS 5 aku pun dah kena DELETE !! PHOTOSHOP AFTER EFFECT pun dah kena DELETE !! Video aku ! Aku baru jee plan nak what video FIRST DAY OF SCHOOL 2014 guna Photoshop After Effect and Photoshop CS 5 T.T .. Yang paling STUPIIID SEKALI adalah Kenapa aku tak SAVEEE ??!!



Y U NO SAVE U IDIOT !

Terima Kasihh :) Dengar sini Batch 98 !


Okay :) Result PMR , buku sekolah , Uniform ✓, Otak ✓ . Alhamdulillah Everything's ✓ 
Haha, okay now, Aku nak kongsi at korang semua terutama adik-2 yang nak ambil PMR 2013 tentang pengalaman aku selepas berperang habis-habisan untuk PMR 2012. Soalan PMR 2012 nii sebenarnya memang betul-2 challenging sebab BANYAK typing error. Lagi-2 Mathematics Paper 1. Kesian pengawas kelas aku kena EXPLAIN semuanya . Haihh . Anyway, mesti adik-2 nak tahu apa rasanya tunggu hari keputusan PMR dikeluarkan kan ? Haha . Well, -,- *nightmare* 

Okay, selepas Exam PMR habis . Setiap hari aku risau apa yang akan jadi kat Paper BM aku. Yelaa, BM susah kan ? But I don't know how but my father knew I was going through some hard times . Secara jujurnya kan , aku ada beri enam isi untuk KARANGAN BAHAGIAN C. Cuma dua je betul, lagi empat tu dah lari tajuk T.T BAYANGKAN .. pelajar lain cuak sehari sebelum result, aku 2 BULAN !! 

   
Pelik tak korang kalau dapat hadiah SEBELUM result keluar ? Well aku pelik. Haha, Abah asyik tengok muka aku macam fed-up jee. SO solution-nya dia belikan aku SAMSUNG GALAXY ACE PLUS :) It's just the perfect phone I need to go on9 or whatever..


It's a very simple Android phone :) Never lack, Colourful, Wide screen. But it can't Skype. Lol, It has everything except 3G ! SAMSUNG ! WHY U NO INVENT 3G !! 
Okay , ini satu tetapi aku still SEDIH + FRUST + TENSION . Jadi bapak aku nii kasi pula Ipod. Hahaha. IPOD ?!! SERIOUSLY ?! -,- kessian pula aku tengok abah akuu nii. Haihh . Masa tulahh aku start fikir, Abah kasi semuanya kat Afiq supaya Afiq happy. But what if Afiq tak dapat straight A ? . Nampak tak ? kesian akuu T.T So korang nak tengok Ipod nyaa ? Mestilahh nak kan ? Huhu .Siapa taknak. Haihh . Ini sekadar sharing sahaja 


2012 ini tahun paling pelik dalam sejarah hidup aku sebab 2 minggu sebelum Result keluar, Me and my family pergi ke EMPAT TEMPAT PERCUTIAN. EMPAT ! Tetapi disebabkan risau nya aku tentang keputusan aku, semuanya pergi begitu sahaja. Dalam-2 tengah enjoyy, ada je rasa tak sedap hati. Nak buat macam mana kan ? Dah nama pun DUGAAN T.T Satu gambar pun tak snap. SATU pun tak ! T.T  
Cuti punyalahh cutiii, tup tap tup tap tinggal lagi EMPAT hari Result akan diumumkan . Masa tuu rasa nak nangis punn ada . Tup tap tup tap, HARI INI KELUAR RESULT !! Hahaha. Masa otw nak ke sekolah, kalau traffic light lampunya warna MERAHH jee aku dah merungut. Haha, maklumlah 2 Bulan aku tunggu T.T . Tiba sahaja di sekolah, Ini yang terjadi :'( 


Alhamdulillah :') Setelah 2 Bulann. Doa yang tak putus-putus. Usaha yang dilakukan, tenaga yang dikorbankan . All paid off :') Baru korang tahuu kenapa aku menjerit kan ? MENANGIS. Tak pernah aku menangis depan kawan-2 tapi HARI ITULAH satu-satunya aku menangis :') Sekarang aku dah tak risau dahh. Aku menangis sebab Allah SWT memang betul-2 Maha Pemurah :') You don't know how I felt . The things I've been through. The effort I've put throughout this whole year. ALL PAID OFF :') Alhamdulillah. Ini dia detik demi detik hari keputusan keluar :') 


Lastly, Aku saja-2 tanya nak mengusik abah. "Abah nanti nak kasi hadiah apa untuk Afiq? hehe" Abah aku pun jawab "Afiq nak hadiah apa ? Bagitahu :)"  Aku pun macam "What ? Abah kan dah kasi ? T.T hurmm kalau camtu Afiq nak DSLR ! :DD nak yang paling murahh "  Yelaaa, aku taknak bebankan parents aku kann :) So malam tuu abah belikan SEMI-DSLR . Walaupun bukan itu yang aku nak but It's close enough :) Thank you Abah :) Terima Kasih Allah SWT :'D Daripada tahun yang paling pelik, berubah kepada tahun yang paling gembira dalam hidup aku :')  Jadi adik-2, korbankanlah segala-galanya demi masa depan. Tak rugi pun :) InsyaAllah abang akan terus berjuang :'D  Usaha + Doa + Hormat Guru = Kejayaan yang manis :')


ASSALAMUALAIKUM :')



December 06, 2012

Okay Okay

Teman Teman ! Dah lama juga tak update blog. Aku ni malas nak UPGRADE blog, tukar sini sana .
Buat penatt je kan ? Aku ada satu cerita ni . Nak tahu tak apa ? Sebenarnya camni aku ada buat silap kat paper BM PMR 2012 . Silapnya apa ? SHHHH . Rahsia . kk Best kan Entry aku ? Jangan marah aku , aku pun dah kekeringan otak dah ni .
 HAHA .
Sorry . Lepasni entry aku panjang-panjang . Jangan risau . k ? Assalamualaikum .

April 21, 2012

Memori yang Kuat !




nak share sikit . masa aku kecik , aku selalu lupa .
secara ringkasnya , aku ni PELUPA 
tapi , masa aku kecik , aku ada buat formua baru .
cehh , nama je gempak . korang pun tau kan mase sekolah rendah.
kalau harini ada PJ , korang terlupa bawak , kalau harini korang ada projek ,
korang terlupa bawak . kalau dah terlupa bawak , apa lagi ...
well , no more ! korang ikut je cara aku ni k?
  1.  sebelum tidur , korang campakkan satu bantal kat pintu bilik korang n then set kat kepala otak .
hasil : esok pagi korang bangun n then korang ternampak bantal tu kat pintu n then korang akan tertanya "kenapa ada bantal kat pintu aku ni ? oh ya ! aku kena bla bla bla"


k ? itu je . assalamualaikum :D

April 08, 2012

8 Pembohongan Ibuku .





cerita ini aku copy paste , saja nak kongsi 
BACALAH .. :')
Memang sukar untuk org lain percaya, tapi itulah yang berlaku, ibu saya memang seorang pembohong!
Sepanjang ingatan saya, sekurang-kurangnya 8 kali ibu membohongi saya.
Saya perlu catatkan segala pembohongan itu untuk menjadi renungan dan panduan anda semua.
Ambillah iktibar daripadanya dan hayatilah sebaiknya kerana itulah ibuku!
01.PEMBOHONGAN IBU YANG PERTAMA - Cerita ini bermula ketika saya masih kecil. Saya lahir sebagai seorang anak lelaki dalam sebuah keluarga yang miskin.
Makan minum serba kekurangan. Kami sering kelaparan.
Ada kalanya selama beberapa hari kami terpaksa makan berlaukkan seekor ikan masin dikongsi 1 keluarga.
Sebagai anak yang masih kecil, saya sering saja merungut. Saya menangis mahukan nasi dan lauk yang banyak. Tapi mak cepat memujuk.
Ketika makan, mak sering memberikan bahagian nasinya untuk saya.
Sambil memindahkan nasi ke mangkuk saya, mak berkata: "Makanlah nak, mak tak lapar.".
02.PEMBOHONGAN IBU YANG KEDUA - Ketika saya mulai besar, mak yang gigih sering meluangkan waktu senggangnya untuk pergi memancing di tali air berhampiran rumah.
Mak berharap dari ikan hasil pancingan itu dapat memberikan sedikit makanan untuk pembesaran kami adik-beradik.
Pulang memancing, mak memasak gulai ikan yang segar dan mengundang selera.
Sewaktu saya memakan gulai ikan itu, mak duduk di samping kami dan memakan sisa daging ikan yang menempel di tulang daripada bekas sisa ikan yang saya makan tadi.
Saya sedih melihat mak seperti itu.
Hati saya tersentuh, lalu dengan menggunakan sudu, saya memberikan ikan itu kepada mak. Tetapi mak dengan cepat menolaknya. Mak berkata: "Makanlah nak, mak tak suka makan ikan."
03.PEMBOHONGAN IBU YANG KETIGA - Di usia awal remaja, saya masuk sekolah menengah. Mak pergi ke kedai dengan membawa sejumlah penyapu lidi dan kuih-muih untuk menyara persekolahan saya, abang dan kakak.
Suatu dinihari, lebih kurang 1.30 pagi, saya terjaga dari tidur.
Saya melihat mak sedang membuat kuih bertemankan sebuah pelita di hadapannya. Beberapa kali saya lihat kepala mak terhangguk kerana terlalu mengantuk.
Saya berkata: "Mak, tidurlah, esok pagi mak kena pergi kebun pula." Mak tersenyum dan berkata: "Cepatlah tidur nak, mak belum mengantuk lagi."
04.PEMBOHONGAN IBU YANG KEEMPAT - Di hujung musim persekolahan, mak meminta cuti kerja supaya dapat menemani saya pergi ke sekolah untuk menduduki peperiksaan penting.
Ketika hari sudah siang, terik panas matahari mulai menyinari, mak terus sabar menunggu saya di luar dewan.
Mak sering kali saja tersenyum dan mulutnya terkumat-kamit berdoa kepada Ilahi agar saya lulus ujian peperiksaan ini dengan cemerlang.
Ketika lonceng berbunyi menandakan ujian sudah selesai, mak dengan segera menyambut saya dan menuangkan kopi yang sudah disiapkan dalam botol yang dibawanya.
Kopi yang kental itu tidak dapat dibandingkan dengan kasih sayang mak yang jauh lebih kental.
Melihat tubuh mak yang dibasahi peluh, saya segera memberikan cawan saya itu untuk mak dan menyuruhnya minum.
Tapi mak cepat-cepat menolaknya dan berkata: "Minumlah nak, mak tak haus."
05.PEMBOHONGAN IBU YANG KELIMA - Setelah pemergian ayah kerana sakit, iaitu selepas adik saya baru beberapa bulan dilahirkan, maklah yang mengambil tugas sebagai ayah kepada kami sekeluarga.
Mak bekerja mengambil upah di kebun, membuat penyapu lidi dan berjual kuih-muih agar kami tidak kelaparan.
Tapi apalah sangat kudrat seorang ibu. Kehidupan keluarga kami semakin susah dan susah.
Melihat keadaan keluarga yang semakin parah, seorang pakcik yang baik hati dan tinggal berjiran dengan kami, datang membantu mak.
Anehnya, mak menolak bantuan itu.
Jiran-jiran sering menasihati mak supaya menikah lagi agar ada seorang lelaki yang akan menjaga mak dan mencarikan wang untuk kami sekeluarga.
Tetapi mak yang memang keras hatinya tidak mengendahkan nasihat mereka.
Mak berkata: "Saya tidak perlukan cinta, saya tidak perlukan lelaki."
06.PEMBOHONGAN IBU YANG KEENAM - Setelah kakak dan abang habis belajar dan mulai bekerja, mak sudah pun tua.
Kakak dan abang menyuruh mak supaya berehat saja di rumah. Tidak payahlah lagi bersusah payah dan bersengkang mata untuk mencari duit, tetapi mak tidak mahu.
Mak rela pergi pasar setiap pagi menjual sedikit sayur untuk memenuhi kekperluan hidupnya.
Kakak dan abang yang bekerja jauh di kota besar sering mengirimkan wang untuk membantu memenuhi keperluan mak, pun begitu mak tetap berkeras tidak mahu menerima wang tersebut.
Malahan mak mengirim balik wang itu, dan mak berkata: "Jangan susah-susah, mak ada duit."
07.PEMBOHONGAN IBU YANG KETUJUH - Setelah tamat pengajian di universiti, saya melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana di luar negara.
Pengajian saya di sana dibiayai sepenuhnya oleh sebuah syarikat besar.
Sarjana itu saya sudahi dengan cemerlang, kemudian saya pun bekerja dengan syarikat yang telah membiayai pengajian saya, juga di luar negara.
Dengan gaji yang agak lumayan, saya berhajat membawa mak untuk menikmati penghujung hidupnya di luar negara.
Pada pandangan saya, mak sudah puas bersusah payah untuk kami.
Hampir seluruh hidupnya habis dengan penderitaan, eloklah kalau hari-hari tuanya ini mak habiskan dengan keceriaan dan keindahan pula.
Tetapi ibu yang baik hati, menolak ajakan saya.
Mak tidak mahu menyusahkan anaknya ini dengan berkata: "Tak payahlah, mak tak biasa tinggal di negara orang."
08.PEMBOHONGAN IBU YANG KELAPAN - Beberapa tahun berlalu, mak semakin tua. Suatu malam saya menerima berita mak diserang penyakit kanser.
Mak mesti dibedah secepat mungkin. Saya menjenguk ibunda tercinta.
Saya melihat mak terbaring lemah di katil hospital setelah menjalani pembedahan.
Mak yang kelihatan sangat tua, menatap wajah saya dengan penuh kerinduan.
Mak menghadiahkan saya sebuah senyuman biarpun agak kaku kerana terpakas menahan sakit yang menjalari setiap inci tubuhnya.
Saya dapat melihat dengan jelas betapa penyakit itu telah memamah tubuh ibu sehingga mak menjadi terlalu lemah dan kurus.
Saya menatap wajah mak sambil berlinangan air mata.
Saya cium tangan mak, kemudian saya kucup pula pipi dan dahinya.
Di saat itu hati saya terlalu pedih, sakit sekali melihat mak dalam keadaan seperti ini.

Tetapi mak tetap tersenyum dan berkata-kata: "Jangan menangis nak, mak tak sakit."
Setelah mengucapkan pembohongan yang kelapan itu, ibunda tercinta menutup matanya untuk kali terakhir kali.
Anda bertuah kerana masih mempunyai ibu dan ayah. Anda boleh memeluk dan menciumnya.
Kalau ibu anda jauh dari mata, anda boleh menelefonnya sekarang, dan berkata: MAK, SAYA SAYANGKAN MAK!
Tapi tidak saya. Sehingga kini saya diburu rasa bersalah yang amat sangat kerana biarpun mengasihi mak lebih dari segala-galanya, tapi tidak pernah sekalipun saya membisikkan kata-kata itu ke telinga mak, sampailah saat mak menghembuskan nafasnya yang terakhir.
Mak, maafkan saya. SAYA SAYANGKAN MAK...!!!